1. GENEL İŞLEYİŞ

a) AOSB Futbol Ligin’de mücadele edecek ekipler kendi liglerinde 5’şarli gruplar halinde(takım sayısına göre) kümelendikten sonra, yaptıkları 4 maçın ardından grupta ilk 2 sırayı alabilmeleri halinde bir sonraki tura yükselir. Etkinlik, bu turun ardından tek maçlı eleme usulü devam edecektir.

b) Grup maçlarında iki ya da daha fazla takımın puan eşitliği halinde sırasıyla şu kriterlere bakılır; 
-Eş puanlı takımların birbirleriyle oynadıkları müsabakalardan bir puan tablosu oluşturulur ve ikili averaja bakılır.
-Eşitlik devam ediyorsa aynı sırayla genel averaja daha sonra atılan gol sayısına bakılır.
-Eşitlik genel averajla da çözülmezse hükmen mağlubiyeti olmayan takım üst sırada yer alır.
-Eşitlik yine bozulmazsa grup müsabakalarında görülen sarı ve kırmızı kartlara bakılır (Sarı kart bir, kırmızı kart üç ceza puanı olmak üzere en düşük ceza puanına sahip olan takım üst sırada yer alır).
-Eşitlik halen devam ediyorsa ilgili takımlar arasında kura çekilişi yapılacaktır.

c) Eleme turlarında beraberlikle sonuçlanan müsabakalarda doğrudan penaltı atışlarına geçilir.

d) Hükmenmağlubiyetin organizasyondaki Gelmeyen Takımın Diger Maçlardaki Ortalaması Baz Alınarak takımın galibiyeti ile tescildir.

e) İki hükmenmağlubiyet alan takım turnuvadan ihraç Daha önce oynadığı maçları ve kalan maçlarında ise hükmen 3-0 mağlup ilan edilir.

f) Her takım müsabaka başlangıç saatinden en fazla 15 dakika önce, en az 5 oyuncusuyla sahada müsabakaya hazır olmalıdır, aksi takdirde hükmen mağlup sayılacaktır. Organizasyon komitesi gerekli gördüğü durumlarda maç saatini ve yerini değiştirme hakkına sahiptir.

g) AOSB Futbol Ligin’de ofsayt ve Taç kuralı uygulanmaz. Geri pas kuralları ise uygulanır.

 

2. OYUNCU SAYISI VE NİTELİKLERİ

a) Her takımın kadrosu en az 7, en çok 12 kişidenoluşur.

b) Müsabakalar  1 kaleci 6 oyuncuolmak üzere 7’şer kişi oynanacaktır.

c) AOSB Ligin’de yer alacak katılımcı şirketler, 31.10.2019 İtibariylesigortalı çalışanlarını

d) Katılımcı şirketler 12 kişilik Resmi Takım Listesi içerisinde kişisel sözleşmeli, stajyer ve Çırak firma çalışanlarını bulunduramaz.

e) Katılımcı Şirketler 12 kişilik Resmi Takım Listesi içerisinde profesyonel ve amatör futbol lisansına sahip oyuncu bulundurabilirler.

 

3. OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ

a) AOSB Futbol Ligin’de takımların sahaya forma ile gelme zorunluluğu vardır. Bu formaların fotoğrafı en geç AOSB Ligi başlangıç tarihinden 10 gün önce [email protected]adresine gönderilip onay alınmalıdır. Formasız gelmek isteyen takımlar için bip yelek verilecektir. Yine hakem tarafından 2 takımın formalarının birbirine benzer olması kanaati getirilmesi halinde kura ile belirlenen takım, Organizasyon Komitesinin sağlayacağı yeleklerle oynar. 

b) Oyuncular  halı saha ayakkabısıile mücadele edecektir. Karşılaşmanın hakemi, oyuncunun ayakkabısının sahadaki diğer oyuncuların sağlığına zarar verebileceği kanaatini getirdiği takdirde oyuncuyu oynatmamaya yetkilidir. Karşılaşmanın hakemi, oyuncunun ayakkabısının rakibin sağlığına zarar verebileceği kanaatini getirdiği takdirde değişimini istemekle yetkilidir. 

c) Oyuncuların tekmelik takması tavsiye olunur.

d) Yaralanmalara neden olabilecek takıları takmak yasaktır. (gözlük, saat, yüzük, kolye, bileklik vs.).

e) Oyuncular maç başlamadan önce, yedek oyuncular ise oyun alanına girmeden önce kontrol edilmelidir.

f) Eğer hakem bir oyuncunun oyun alanında izin verilmeyen bir giysi veya takı kullandığını fark ederse;

Sırasıyla,
- Söz konusu giysi veya takının çıkarılması konusunda oyuncuya talimat verir.
- Eğer oyuncu bu talimatı yerine getiremez veya yerine getirmek istemezse, oyunun ilk durduğu anda oyun alanını terk etmesi talimatını verir. 
- Eğer oyuncu bilerek talimata uymayı kabul etmez, giysi veya takıyı çıkarması söylenmesine rağmen, tekrar kullanmaya devam ederse, oyuncuya ihtar verir.
- Eğer oyun, oyuncuya ihtar vermek için durdurulmuşsa, oyun durduğunda topun olduğu yerden rakip takım lehine bir endirekt serbest vuruş verilir.

g) Müsabakalar Fairplay Organizasyonun sağlayacağı profesyonel müsabaka toplarıyla oynanacaktır. 

 

4. OYUNCU DEĞİŞİKLİĞİ

a) Bir maçta takımların 5 (beş) oyuncu değiştirme hakkı vardır. Oyuna girecek oyuncu gözlemcinin yanına gelerek değişeceği oyuncuyu belirtir ve oyuna girmek için hazır halde bekler. Oyunun durduğu anda hakem kontrolünde değişiklik yapılır. Oyuncu değişikliği yapma hakkı teknik direktöre aittir.

b) Hakemden izin alınmadan oyuncu değişikliği yapılamaz. Oyuncu değişikliği yapılması için önce hakemin izini, sonra da oyunun durması beklenir. Bir yedek oyuncu ya da değiştirilmiş oyuncunun hakemin izni olmadan sahaya girmesi durumunda hakem oyunu durdurur. (yedek ya da değiştirilmiş oyuncunun oyuna müdahalesi yoksa hemen değil) Eğer hakem oyunu durdurmuşsa rakip takım lehine, oyunun durduğu sırada topun bulunduğu yerden bir endirekt serbest vuruş ile oyun yeniden başlatılır.

c) Oyundan çıkan oyuncu, yeni bir oyuncu değişikliği ile oyuna tekrar dahil olamaz.

 

5. TEKNİK EKİP VE YÖNETİCİLER

a) Takımlar AOSB Ligi kadrolarıyla birlikte şirket çalışanı olmak koşuluyla bir yönetici ve bir adet teknik direktör (dışarıdan olabilir) bildirebilir.

b) Katılım sırasında tanımlanmış olan takım yöneticileri ve teknik direktörü Akreditasyon Kartı ile soyunma odası, koridor, oyun alanı gibi teknik alanlarda takımla birlikte bulunabilir. Bu kişiler dışında teknik alanlarda tanımlı olmayan kişilerin bulunması yasaktır. Tanımsız kişilerin belirtilen teknik alanlarda bulunması yasaktır.

c) Teknik direktör ve yöneticiler sorumlu davranışlar içinde bulunmalıdırlar. Bu kişilerin saha içi ve saha dışında centilmenliğe aykırı davranışları halinde kendileri ve / veya takımları Organizasyon Komitesi tarafından ceza alırlar.

d) Kaptanlar, yönetici ve teknik adamın yokluğunda tam yetkilidir. AOSB Futbol Ligi kurallarına hakim bir şekilde saha içi ve saha dışında hakemlere ve görevlilere yardımcı olmalıdırlar. 

 

6. SEYİRCİLER

a)Maçı izleyen seyircilerin veya yedek oyuncuların hakem izni olmadan sahaya girmeleri kesinlikle yasaktır.

b) AOSB Futbol Liginde mücadele eden takımlar, kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin de hal ve hareketlerinden sorumludur. Gözlemci veya hakem raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin saha koordinatörüne, hakeme, rakip oyuncuya veya taraftara karşı fair-play sınırını aşan tutumu veya maç sahasının belirtilen kurallarına uymaması yine o takımın sorumluluğu altındadır. Bu tip durumlarda Organizasyon Komitesi takım ve taraftar arasında bağlantı olduğuna kanaat getirirse ilgili takıma ihraca kadar varan cezalar uygulayabilir.

 

7. HAKEMLER

a) Her maç, oyun kurallarını uygulamada Tff'den tam yetkili olarak atanmış hakemlertarafından yönetilir. Hakemlerin oyun ile ilgili kararları nihaidir.

b) Hakemlerve saha koordinatörlerimaç boyunca sahada organizasyon komitesini temsil etmektedirler. Bu şahısların sahada ve oyun ile ilgili olarak saha dışında verdikleri kararlar tartışılamaz. Hakemleri tayin etme yetkisi tamamıyla Merkez Disiplin Kurulu’na aittir, takımların hakem seçme hakkı yoktur

c) Eğer kanaatine göre, saha ışıklarının yetersizolduğunu düşünürse, hakem oyunu durdurmaya Işıklar oynamak için yeterli hale geldiğinde oyun kaldığı yerden devam eder. Aksi takdirde saha koordinatörü durumu tutanak altına alır ve maç ileriki bir tarihe ertelenir.

d) Hakem, devre arasında ve maç bittikten sonra, aynı zamanda uzatma zamanı sırasında ve penaltı noktasından yapılan vuruşlar sırasında sarı veya kırmızı kart göstermekle yetkilidir.

e) Eğer hakem herhangi sebepten dolayıgeçici olarak oyunu yönetemeyecek halegelirse, oyun saha koordinatörünün denetimi altında devam edebilir.

f) Eğer bir seyircinin oyuna müdahalesi sonucu (düdük çalmak, ses çıkarmak, sahaya girmek vs.) sahada oynanan oyun etkilenirse hakem oyunu durdururve oyun durdurulduğu sırada top kale alanı içerisinde değilse oyun durdurulduğunda topun bulunduğu yerden bir hakem atışı iletekrar başlatır.

 

8. DİSİPLİN KURULU

a) Organize Sanayi Futbol Komitesi AOSB Liginde asayişinden sorumlu olup, ligin yargı organı özelliğini taşır. Haftanın belirli bir günü toplanarak hafta boyu gelişen olayları değerlendirir, Organizasyon Komitesini bilgilendirir.

b) AOSB Liginde saha içi ve saha dışında fair-play'e aykırı tutum ve davranışlar (kavga, küfür vs) Organizasyon Komitesi tarafından cezalandırılacaktır. 

c) Futbol Komitesi Kurulu, kararlarında oyuncunun/takımın geçmiş maçlarındaki disiplin tutumunu da göz önüne alır.

d) Müsabakalarda kırmızı kart gören oyuncu, en az bir (1) maç ceza alır.

e) AosbFutbol Komitesi Kurulu, maçta görülen kartlardan bağımsız olarak, Fair-play öğelerini saha dışında da ettiğine kanaat getirdiği takıma/oyuncuya ceza uygulama hakkına sahiptir. 

f) Bir Takımda Akreditasyon Kartı Taşıyan 2 Kişi Dışında Sahaya Girmesi Yasaktır. Oluşacak Sıkıntılarda Takımlarından Sorumludurlar.

 

9. TATİL EDİLEN MAÇLAR

a) AOSB Futbol Liginde bir maçın, herhangi bir oyuncunun hayati bir sakatlığı nedeniyle (hakem sakatlığın önemine onay vermelidir.) tatil edilmesi durumunda, karşılaşma o anki skoruyla dondurulup daha sonra Organizasyon Komitesinin belirleyeceği bir günde bitirilir.

b) AOSB Futbol Liginde bir maçın disiplin/güvenlik gibi bir nedenle tatil edilmesi durumunda ise karar yetkisi tamamen Futbol Komite Kurulu. Kurul, olayları değerlendirerek maçın yeniden oynanmasına, kaldığı yerden devam etmesine, iki takımdan birinin hükmen galibiyetine, maçın o anki skoruyla tescil edilmesine, her iki takımın ihraç edilmesine veya takımlara puan cezası uygulaması yönündeki görüşlerini Organizasyon Komitesine bildiri, Organizasyon Komitesi karar verir.

 

10. İTİRAZLAR

a) Takımlar müsabakalarla ilgili her türlü itirazlarını müsabakanın bitiminden başlayarak en geç 48 saat  içerisinde Organizasyon Komitesine,  [email protected] adresine gönderecekleri dilekçe ile yapmak zorundadırlar. Bu süreyi aşan itirazlar dikkate alınmaz.

 

11. ORGANİZASYON SORUMLULUKLARI & SİTE İŞLEYİŞİ:

a) AOSB Ligi ile ilgili her türlü konuda karar yetkisi Organizasyon Komitesine aittir.

b) Organizasyon Komitesinin, AOSB Futbol Ligi ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır. 

c) Katılan tüm oyuncular sağlık konusunda kendileri sorumludurlar. Spor yapmalarına engel rahatsızlıkları bulunanlar organizasyona katılmamalıdırlar. 

d) Organizasyonla ilgili haberler, duyurular, maç sonuçları, maç programları gibi bilgiler web sitesinde  yayınlanacaktır.

e) Web sitesinde yayınlanan bilgileri takip etmek takımların kendi sorumluluğundadır ve takip etmemekten doğacak zararlardan organizasyon komitesi sorumlu tutulamaz.

f) Organizasyon Komitesi tarafından kurallara aykırı davrandığı gerekçesiyle ihraç olan veya cezalandırılan takım, maddi/manevi herhangi bir hak iddia edemez.

 

12. SAĞLIK

a) AOSB Futbol Ligine katılan tüm oyuncular sağlıkkonusunda kendileri sorumludurlar. Spor yapmalarına engel rahatsızlıkları bulunanlar organizasyona katılmamalıdırlar.

b) Sağlık raporu eşliğindeoynamalarında herhangi bir problem yoktur. İzinve rapor getirilmediği takdirde Organizasyon Komitesi’nin hiçbir sorumluluğu yoktur.

c) Organizasyon Komitesi; sağlıkla ilgili konularda, tedbir alınmaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü takımların ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.

 

13. GÜVENLİK

a) Organizasyona katılan tüm takımlar güvenlikkonusunda kendileri, AOSB Bölge başkanlığı sorumludur.

b) Katılımcıların kendi aralarındaya da tesislerle aralarında çıkabilecek ihtilaflarda organizasyon komitesi taraf değildir, sorumluluk kabul etmez.

c) Organizasyon komitesi;güvenlik ile ilgili konularda tedbir alır,  öngörülemeyen nedenlerden ötürü takımların ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.

 

14. ÖDÜLLER

a) Turnuvanın şampiyonu olan takıma (takım oyuncuları  olmak üzere) tam altın ve şampiyonluk kupası, 2. Takıma (takım oyuncuları olmak üzere) yarım altın, 3. Takıma (takım oyuncuları  olmak üzere) çeyrek altın ödül verilir.

b) En centilmen takıma plaket ve Futbol topu ödülü verilir.

c) Turnuvada en çok gol atan oyuncuya “Gol Kralı” ödülü olan Çeyrek altın verilir. (*Gol krallığı eleme müsabakalarından itibaren hesaplanır.)